© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Златка (Mustela mustela)
Обща информация
Златката е разпространена в Европа, Сибир и др. У нас се среща в Родопите, Стара планина, Рила и Пирин. Предпочита високостъблените гори. За леговища използва  хралупите на стари дървета, както и изоставени сгради.
Тялото на златката е стройно с дълга рунтава опашка. Цветът на козината й е кестеняво-кафяв, като отстрани по тялото и по корема е жълтеникав. На гушата има златистожълто до бяло овално петно. Лапите й са покрити с козина. На дължина достига 85 сm. (заедно с опашката), като само опашката й е достига 25 сm.
Хранене
Златката е предимно нощно животно, като през деня стои предимно в леговището си. Рядко ловува през деня. Златката е свиреп хищник. Храни се с катерички, съсели, зайци, мишки, напада гнездата на птиците, като изяжда яйцата и малките им, също така се храни и с плодове. Катери се много бързо, като може да скача от едно дърво на друго.
Слухът, зрението и обонянието й са много добре развити. Няма естествени неприятели. Рядко малките стават жертва на грабливи птици.
Размножаване
Размножителният й период е през месеците юли - август, като бременността продължава от 236 до 274 дни. Златката обикновено ражда от 3 до 5, а понякога и 7 малки. Новородените първоначално са слепи и проглеждат след около 30 дни. До есента израстват и започват самостоятелен живот.
Стопанско значение
Кожата на златката е много ценна и търсена. Тя е причислена към групата на вредния дивеч, но поради намалената й популация, отстрелът е ограничен и е на квотен принцип. Като трофей се използват кожата и черепът й.

Срокове за ловуване
Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори