© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Вълк (Canis lupus)
Разпространение
В миналото вълкът е бил разпространен в целия свят. Вълците живеят при разнообразни природни условия - гори, тундра, тайга, равнини и планини. В Северното полукълбо интензивният лов и промяната на естествената им жизнена среда значително са ограничили техния брой и днес те са включени в застрашените видове.
Обща информация
Вълкът принадлежи към семейство Кучета. Той има златистожълти очи и в сравнение със своя "събрат" -  кучето има по - дълги крака, по-големи лапи, по - развита челюст, по-дълга муцуна и по-голям мозък. Лапите на вълците са обърнати навътре към корема им, като това им позволява да тичат със висока скорост (до 70 км/ч). Козината им няма изразена шарка, с изключение на мястото около очите, като оцветяването може да е от сиво до сиво-кафяво, но може да бъде и бяло, червено, кафяво и черно. Вълците са високи около 66 - 80 cm при рамото, а теглото им е около 25 - 52 kg, като женските са по-дребни от мъжките. Вълците са известни със своя характерен вой, който използват за извикване на членове на глутницата на дадено място и за комуникация помежду им. Наблюдения показват, че виенето често става по залез слънце лятно време, преди възрастните да тръгнат на лов. Това се повтаря и при завръщането им по изгрев. В края на лятото малките вече са поотраснали и вият и при най-малкия повод. Вълците вият и когато защитават нещо. В своята нормална среда вълците живеят 6 - 9 години, а в зооградините до 16 години. Рекордната продължителност на живота на вълк е около 20 години. Смъртността сред малките е висока и малко от тях оцеляват до първата зима. За високата смъртността при вълците са виновни хората, автомобилните катастрофи и нараняванията по време на лов. Всички болести по домашните кучета засягат и вълците.
Хранене
Вълците са социални животни, които живеят и ловуват на глутници. Организирани са в стриктна йерархия, с ясно изразени мъжки и женски лидери, наречени алфа мъжки и алфа женска. Първоначално се е смятало, че целта на тази социална структура е ловуването, но днес се приема, че функциите на глутницата са свързани не само с ловуването, но и с успешното размножаване. Глутниците включват от 2 до 20 вълка, като средните глутници се състоят от 6 или 7 вълка. Йерархията в глутницата е строга, като засяга всички дейности на глутницата, от това кой вълк се храни първи до това кои вълци се допускат до размножаването. Нови глутници се образуват, когато мъжки вълк напусне родната си глутница и си извоюва територия. Вълците избягват териториите на други вълци, защото нашествениците най-често са прогонвани или убивани.
Размножаване
Обикновено само алфа двойката в глутницата се размножава. Чифтосването става веднъж годишно, между месец февруари и май. Интересно е, че вълцитете обикновено са моногамни - алфа двойката се чифтосва само помежду си. Нерядко един от алфа мъжките се чифтосва с подчинена вълчица., но това става в големи глутници и при изобилна плячка. Бременността продължава от 60 до 63 дни и малките се раждат слепи и напълно зависими, като броят им е от 1 до14 малки (средно са 6 или 7). Вълчетата остават в бърлогата до 8 - 10 седмица, като майката е сама с малките през първите три седмици, но след това всички членове на глутницата помагат при отглеждането им. Малките консумират храна, повърната от по-възрастните до 45-ия си ден. След това се хранят с месо, донасяно от членовете на глутницата. Женските достигат полова зрялост на 2 години, а мъжките - на 3 години. Повечето вълци напускат родната си глутница на възраст между 1-3 години.
Стопанско значение
Вълкът е вреден хищник, поради което количеството му се регулира. Вълчият лов е изключително интересен и труден. Ловува се на хайки, използват се начините: издебване и засада. Като трофей се използват главата и кожата.

Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори