© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Фиш (свирачка) (Anas penelope)

Обща информация
Фиша е разпространен в северните части на Европа и Азия. В България се среща по време на миграциите около водоемите в цялата страна, разположени до 700 метра надморска височина. Фиша е по-дребен от зеленоглавата патица. Теглото му може да достигне почти килограм. Мъжките през размножителния период са с кафеникава глава, златистожълто чело и теме. Предната част на шията е с пурпурен оттенък. Гърдите, коремът и надопашието са бели, а подопашието и надопашието отстрани са черни. Крилното огледало е зелено, оградено отпред и отзад с черни ивици. Извънразмножителното оперение прилича на това на женските, но главата и шията са покрити с по-гъсти петна, а надкрилията са бели. Женските птици са малко по-дребни. Главата им е кафява, изпъстрена с тъмни петънца. Другата част от оперението е сиво-кафява с множество тъмни и светли петна. Гърдите и коремът са бели. Крилното огледало е тъмнокафяво, а надкрилията са светли, изпъстрени с кафяви петънца. Най - често срещаните местообитания на фиша през зимата са сладководните водоеми, които са гъсто обрасли с растителност.
Хранене
Фиша се храни предимно с растителна храна.
Размножаване
Фишът гнезди поединично или на малки групи в плитки сладководни езера и блата. Гнездото е на сухо място върху земята, близо до водата, но добре скрито в храсти или гъста растителност. През периода април - май снася женската снася до 11 бели до кремавожълти яйца. Мътенето продължава около 25 дни. След излюпването майката с малките бързо напускат гнездото влизат във водоема.
Стопанско значение
В България зимуват няколко хиляди птици. Месото е вкусно. Ловуването на фиша е интересно, защото птиците летят бързо, което прави техният лов динамичен.

Срокове за ловуване
Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори