© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Бялка (Martes foina)
Обща информация
Бялката се среща в Европа и Азия. У нас се среща в горите и полята, близо до населените места, но обитава и запустели дворове и къщи. На външен вид бялката прилича на златката. Цветът на козината й е тъмнокафяв. На гушата си има бяло петно, което понякога е жълтеникаво, и винаги се разклонява към краката или е разделено на две от тясна тъмна ивица. Ходилата й не са окосмени. На дължима достига до около 80 - 85 см.
Хранене
Бялката се  храни се с мишки, плъхове, зайчета, птици и техните малки и яйца. Напада и домашни птици. Тя е свиреп хищник и унищожава повече птици, отколкото може да изяде. В естествената си среда бялката няма неприятели.
Размножаване
Бялката се размножава през месеците юли - август. Бременността й продължава около 250 дни. В началото на май ражда между 2 и 6 малки. До около 30 дни те са слепи. До есента малките порастват и заживяват самостоятелен живот.
Стопанско значение
Кожата на бялката е много ценна. Въпреки, че е от групата на вредния дивеч, отстрелът й е ограничен и е на квотен принцип. Като трофеи се използват кожата и черепът й.

Срокове за ловуване
Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори