© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Зеленоглава патица (Anas platyrhynchos)

Обща информация
У нас зеленоглавата патица е постоянен и прелетен вид. През лятото гнезди в малки количества, но през зимата идва масово от север и се задържа продължително време. При мека зима остава до пролетта около язовирите и по-големите водоеми. В края на февруари и началото на март, започва пролетния прелет и през нашата страна преминават патиците, които са зимували в по-южните райони. Оперението на мъжката патица през брачния период е много ярко. Главата и шията са тъмнозелени, с метален блясък. На шията има бяла "огърлица". Гърдите са кафяви, гърбът сиво-кафяв, а тялото отдолу е светлосиво. Задната част и надопашието са черни със зелен блясък. На опашката има две извити перца. В извънбрачния период оперението на мъжките патици приличат на женските, но горната страна на тялото им е едноцветна кафява, опашката е по-светла, главата по-черна, гушата по-тъмна, а клюнът е жълтозелен. Теглото на мъжките патици достига до 1,7 кг. Женската патица е по-дребна - до 1,300 кг. Нейното оперение е със сиво-кафяв или ръждиво-жълт цвят, с множество черни петна и щрихи по цялото тяло. Гърлото е жълто-бяло. Клюнът е с розов оттенък и тъмна ивица по средата.  Зеленоглавата патица обитава разнообразни влажни зони от лесотундрата до пустините и планините, като предпочита водните площи, обрасли с гъста крайбрежна растителност, в която те гнездят и се укриват по време на линеенето.
Хранене
Храната на възрастните патици е разнообразна. Ядат растителна и животинска храна: зелени части на водни растения, ларви и възрастни насекоми, мекотели,  риба и др. Първоначално  малките се хранят с малки насекоми. По-късно започват да се хранят, като прецеждат тинята.
Размножаване
Половата зрелост при зеленоглавата патица настъпва на първата година. Тя образува двойки, които при патиците, зимуващи у нас, се оформят още през есента, а при прелетните - през зимата в местата на зимуване. Женската патица построява гнездото в непосредствена близост до водоемите. То е добре скрито в тревата, корените на дърветата или храстите. В продължение на 10 дни, женската снася по едно яйце. Малките патенца се излюпват след 26 дни. След излюпването, малките бързо укрепват за около16 часа, след което майката ги повежда към водата. Естествените неприятели на зеленоглавата патица са хищниците.
Стопанско значение
Зеленоглавата патица е от видовете с ловностопанско значение, защото е интересен обект за лов и има вкусно месо.
Срокове за ловуване


Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори