© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Пъдпъдък (Coturnix coturnix)

Обща информация
Пъдпъдък гнезди в цяла Европа и в част от Азия, като на север достига до Скандинавския полуостров. Зимува в Африка, Южна Азия и в в най-южните части на Европа. В България пъдпъдъкът идва през април - май и отлита на големи ята в края на месец август. Пъдпъдъкът е най-малкият представител на кокошевите птици. Дължината му е около 20 cм, а теглото около 150 гр. Оперението на мъжките отгоре е кафяво с множество охрени щрихи и тъмни петна. Над очите и по средата на темето преминават три жълтеникави ивици, които стигат до тила. Опашката е къса. Тялото отдолу е жълтеникаво. Гърдите са по-тъмни и едноцветни. Гърлото на женските е светло и белезникаво. Гърдите им са с тъмнокафяви петънца и точици. Срещат се и пъдпъдъци с по-тъмна окраска. Пъдпъдъкът не е взискателен към местообитанията си и се среща в площите, засети със зърнени и други култури (люцерна, картофи, лен), в ливадите и рядко в стари сечища, както и на други места, с изобилие от плевелни семена.

Хранене
През деня пъдпъдъка почива скрит в тревата, а привечер и сутрин излиза да се храни. Основната му храна са плевелните семена. Освен тях яде зелени треви и насекоми.

Размножаване
През пролетта мъжките и женските пъдпъдъци долитат заедно. Пъдпъдъкът е моногамна птица. По време на размножаването мъжките използват своята характерна песен. Оплодените женски, правят на земята гнездо и снасят между 8 и 18 крушовидни яйца, с кафявожълтеникав основен цвят, изглеждайки напръскани с многобройни кафяви петна. Мътенето продължава около 20 дни, като след излюпването и на последното яйце майката отвежда малките далеч от гнездото. Малките се излюпват с тегло около 5 - 5,5 гр. За 50 дни достигат до 100 - 120 гр. През есента младите пъдпъдъци отлитат на юг заедно с майката, но късно излюпените пъдпъдъци остават у нас до късна есен. Неприятели на пъдпъдъка са порът, невестулката, сивата врана и свраката, дневните грабливи птици и др.

Стопанско значение
Пъдпъдъка е полезен за селското стопанство (яде плевелни семена и насекоми). Годишният отстрел в нашата страна е относително висок, спрямо други европейски държави, където дори е забранен.

Срокове за ловуване


Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори