© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Муфлон (Ovis aries musimon)
Обща информация
Муфлонът обитава скалисти райони и гори в Европа и Близкия Изток. Европейският муфлон е развъден изкуствено в България. Той е среден по размери тревопасен бозайник. Лятната му козина е ръждивокафява, а зимната е по-тъмна. Муцуната, около очите, корема и долната част на краката са бели. Муфлона се придвижва бързо и скача с голяма ловкост. Най-често живее на стада, предвождани от по-възрастна женска. Мъжките маркират територията си със секрет от специални жлези, които се намират в основата на рогата. Дължина на тялото при женските достига 120 см, височината при холката - 70 см, а при мъжките дължина на тялото достига 135 см, съответно височина при холката - 88 см. Теглото при женските достига 40 кг, а при мъжките 55 кг. Дължина на опашката е между 3 и 6 см. Мъжките имат големи и извити назад рога, а женските или нямат, или имат съвсем малки и леко извити рога.
Хранене
Муфлоните се хранят с всякаква храна от растителен произход: трева, храсти, мъх, лишеи, корени и плодове, а през зимата белят кора от млади дръвчета и ядат върховете на младите клонки.
Размножаване
Брачният период за муфлоните е между месеците септември и ноември. Бременността продължава около 5 месеца, като след това женската ражда между 1 и 2 малки, които веднага могат да я следват.
Стопанско значение
Аклиматизираният муфлон има вкусно месо и е високо ценен трофей, но поради малкото количество, в което се среща, ловът му е ограничен и е на квотен принцип.

Срокове за ловуване


Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори