© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Eнотовидно куче (Nyctereutes procyonoides)
Обща информация
Естествени местообитания на енотовидното куче са области на Североизточен Индокитай, Китай, Япония и Корейския полуостров. Енотовидното куче е източно-азиатски хищник, но се среща и у нас, предимно в Северна България и Добруджа. Цветът на козината му е кафяво-сив, а отстрани на главата, по краката и гърдите е черен. Има къса и рунтава опашка.
Хранене
Енотовидното куче живее в тръстиките край блатата и малките горички. През зимата спи зимен сън. Това е предимно нощно животно. Когато излиза да търси храната, прави големи преходи. Яде насекоми, гризачи, жаби, гущери и дребен полезен дивеч. Унищожава мътещи на земята птици, техните яйца и малки.
Размножаване
Размножителният период на енотовидното куче е през зимата, а при затопляне, още по-рано през януари - февруари. Енотовидните кучета образуват двойки. След брачния период, бременността продължава между 59 - 65 дни. Женските раждат в дупки в земята, като броя на новородените варира от 5 до 14 и по - рядко повече. Малките се раждат слепи. Те проглеждат между 9 - 10 ден и след около 2 седмици започват да излизат от дупката. Половата зрелост на енотовидните кучета настъпва между 9 - 11 месец.
Стопанско значение
Кожата на енотовидното куче не се цени, но се използва за трофей. Тъй като този хищник причинява щети на ловното стопанство, плътността и числеността на популацията му се регулират периодически.

Срокове за ловуване

Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори