© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Дива свиня (Sus scrofa)
Обща информация
Дивата свиня се среща в Европа, Северна Африка, Средна, Мала и Централна Азия и някои японски острови. В България дивата свиня може да се срещне на всевъзможни места. Обича да се каля и не е привързана към определено място си. Тя е стадно животно, като стадата имат различен състав и численост. През лятото майките се движат с прасенцата, а възрастните живеят на малки групи. През есента към майките се присъединяват и "годинаците". Често няколко майки се събират заедно. Тялото на дивата свиня е сплеснато отстрани, набито и с къси крака. Главата е голяма, продълговата, завършваща с рило. Предната част на тялото й е значително по-висока от задната. Мъжкият (глиганът) достига дължина от 200 см. При холката е висок около 120 см и достига до 300 кг. Козината е твърда, като цветът е от сив до кафявочерен. Малките прасенца са с тъмнокафяви и жълти надлъжни ивици. Слухът и обонянието на дивата свиня са по развити от зрението й. Долните зъби са много развити и се наричат глиги или бойници. Тези зъби растат непрекъснато и се използват за трофей, самостоятелно или с главата.
Хранене
Дивата свиня с всеядно животно. Търси храна, ровейки земята. Храни се с корените на различни растения, особено буков и дъбов жълъд, яде гъби, горски плодове, охлюви, червеи, най-различни насекоми, мишки, яйцата и малките на гнездящи по земята птици. Нанася много вреди като изяжда новородените сърнета и зайчета, нанася вреди на  царевичните и картофените ниви. Тя е най-активна нощем. През деня почива или спи.
Размножаване
Размножителният период на дивата свиня обикновено започва средата на ноември и продължава до края на декември. Размножава се след навършване на двегодишна възраст, а при наличие на достатъчно храна и по-рано. Възрастните глигани се движат като единаци, но по време на размножаването се присъединяват към стадата. Бременността продължава около 140 - 150 дни. Непосредствено преди раждането женската се отделя от стадото и в спокойно място ражда малките. Броят на прасенцата е различен и обичайно се раждат до 10, а някога и повече малки. Прасенцата остават в "леглото" около две седмици, след което тръгват с майка си. Дивата свиня е грижлива майка и пази малките от всички хищници, включително и от човека.
Стопанско значение
Дивата свиня нанася сериозни вреди както на горското, така и на селското стопанство. Ловът й е най-масовия лов от видовете едър дивеч в България. Заедно с вълка се явява от групата на едрия дивеч, за който се допуска групово ловуване. Дивата свиня има вкусно месо, което задължително трябва да изследва, преди да се яде. От глиганите се получават ценни трофеи.

Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори