© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Дива коза (Rupicapra rupicapra)
Обща информация
Дивата коза се среща по високите планини на Европа и в някои части на Азия. Обитава обикновено места с между 800 и 2500 м надморска височина. Козината на дивата коза през лятото е къса, гладка и на цвят е светло или червеникавокафява. През зимата става светлокафява, като по гърба космите нарастват до 20 см. Долната част от тялото е светла, като обикновено краката са по-тъмни. Има малка "брада", челюстите, бузите и носът й са бели, а от окото до муцуната преминава черна ивица. Дължина на тялото достига 135 см, височина при холката - 90 см, теглото при мъжките достига 50 кг, а при женските 42 кг. Дължина на опашката достига до 4 см. Рогата на дивата коза са къси и куковидно извити в края. Всяка година рогата нарастват и допълнително се образува по един пръстен, като по този начин може да се определи възрастта й. Дивите кози водят уседнал начин на живот и много рядко слизат по-ниско в горите. Женските и малките обикновено се събират на малки групички или стада, а мъжките се движат сами. Дивата коза се катери отлично по стръмни и скалисти участъци и прави огромни скокове над планински пропасти. Слухът, зрението и обонянието й са силно развити. Живее до 25 години. Най-големите й неприятели са скалният орел, рисът, мечката, вълкът и лисицата. Те обаче не могат да я застигнат в преследване, с изключение на скалният орел, който може да залови млади (малки) диви кози.
Хранене
Нощем дивата коза почива в трудно достъпни места, откъдето на зазоряване излиза да пасе до обед, след което отново се скрива на някое сенчесто място, за да си почива. Привечер излиза да се храни отново. Зимно време търси храна цял ден. Храни се с всякаква храна от растителен произход, като зимно време изравя и корени.
Размножаване
Половата зрялост при дивата коза настъпва при женските между 2,5 и 3 годишна възраст, а при мъжките между 3,5 и 4 години. По време на размножителния период, мъжките заемат определена територия, която маркират със секрет, който се намира в основата на рогата. Освен със секрета маркират територията си и чрез уриниране. Между съперниците се водят битки рога, но рядко се стига до сериозни наранявания. Бременността при дивите кози продължава около 25 - 27 седмици, ката малко преди раждането женските се отделят от стадото и раждат в някое закрито място, едно или рядко две малки. Малките се раждат напълно развити и могат да се придвижват самостоятелно. Женските никога не раждат в горски участъци, както и в места където има битки между мъжките. Кърменето трае около 6 месеца, но козлетата от по-рано започват да се хранят с растителна храна.
Стопанско значение
Дивата коза е защитена от закона. Отстрелът е на квотен принцип и то само подборно, при много строг контрол. За трофеи се използват рогата й.
Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори