© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Черен пор (Mustela putorius)
Обща информация
Черният пор се среща навсякъде в Европа. В нашата страна е разпространен както в равнините, така и в планините. Обитава в селскостопански дворове, както и в горските и в мочурливи местности. Козината му тъмнокафява, а муцуната по-светла. Коремът е бледожълт. Черният пор има дълга опашка и къси крака. По размер е по-голям е от невестулката. Мъжкият тежи около 1,7 кг, а женската около 0,7 кг. Дължината на тялото при мъжките екземпляри варира от 29,5 до 46 см, а опашката от 10,5 до 19 см. Дължината при женските варира от 20,5 до 38,5 см, а опашката от 7 до 14 см.
Хранене
Черният пор е активен през нощта. Обикновено си построява жилище в насипите покрай потоците или си прави дупка под корените на дървета. Територията която обитава обикновено се ограничава до около 1 км. Черният пор е хищник и се храни с жаби, полевки, плъхове и други дребни животни. За едно денонощие може да изяде от 12 до14 мишки. Черният пор не изяжда всичката уловена плячка, а натрупва част от нея като запаси.
Размножаване
Размножителният период е през март - април. След това женската ражда от 3 до 10 малки, които проглеждат след месец, а след 2 до 3 месеца вече са самостоятелни. Малките остават с майка си почти до следващото лято. Полова зрялост достигат след 10 месеца. Продължителността на живота на черния пор е 5  - 6 години.
Стопанско значение
Кожата на черния пор е много ценна и се използва в кожухарската промишленост. Тъй като изтребва вредни гризачи е полезен за селското стопанство, но от друга страна напада и домашни птици. Отнесен е към групата на вредния дивеч и отстрелът му е разрешен през цялото време.

Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори