© Copyrights 2014 www.Lovci.EU
Благороден елен (Cervus elaphus)
Обща информация
Благородният елен може да се срещне в Западна и Средна Европа, европейската част на Русия, Средна Азия, Далечния Изток, както и в други райони. В България е разпространен предимно в планинските и равнинните части. Окраската на елена през лятото е червено кафява, а през зимата сиво кафява. Коремът, вътрешната страна на краката и около опашката са мръсно бели. Дължина на тялото достига около 250 см. Височина при холката - около 150 см., дължина на опашката - около14 сm. Тегло е между 100 - 450 kг. Женските (кошутите) са без рога. Мъжкият елен сменя рогата си всяка година, като при силните рогачи, рогата опадват през февруари - март, а при по-малките и по-слабите - през април - май. След това новите рога израстват за около четири месеца. По време на растежа, новите рога са покрити с кожа (лико), която след израстването на рогата изсъхва. През юли - август рогачите търкат рогата си по дърветата и обелват ликото. С увеличаването на възрастта, рогата стават все по-големи и разклонени. Максималния размер се достига около десетата година, когато разклоненията могат да достигнат до 24 и повече на брой, като през този период се добиват най-добрите трофеи. Интересен факт при елените е, че с остаряването, рогата им започват да намаляват размера си.
Хранене
Елените обикновено се хранят привечер, през нощта и рано сутрин. В тихите и спокойни места пасат и през деня. Използват растителна храна като трева, листа и клонки от дървесни и храстови видове, жълъди, горски семена и плодове. През зимата с се хранят с къпини, малини, зеленика, трепетлика, и др., като понякога елените белят кората от младите дръвчета. Обикновено елените живеят на малки стада от мъжки или женски индивиди и се смесват само в размножителния период. Благородният елен, обича да се валя в кал, което не е характерно за другите видове от семейството. Кошутите, малките и част от младите рогачи прекарват зимата на стада, които се разпръскат през пролетта, преди раждането на малките. Големите мъжкари прекарват зимата и лятото сами или на групи.
Размножаване
Кошутите стават полово зрели на втората, а мъжките след третата година, но мъжките участват реално в размножаването след като навършат 5 - 6 години, когато са достатъчно силни да се преборят за женската. Размножителният период на елена започва около 20 - 25 август в по-топлите райони, а в планинските места - през септември до октомври. Силните рогачи събират около себе си 4 - 5, а понякога и повече кошути, които пазят, докато ги оплодят. По това време може да се чуе ревът на мъжките, особено рано сутрин и привечер. През брачния период рогачите почти не се хранят, а само пият вода и се калят и отслабват много. След този период мъжките се оттеглят в спокойни места, като започват да се хранят интензивно и да се подготвят за зимата. Когато раждат женските се отделят за кратко време от стадото и след това отново се завръщат. Бременността им продължава около 8 месеца, като в края на май и началото на юни те раждат по 1, а рядко и по 2 малки (теленца), които укрепват бързо и след няколко дни могат да следват майка си. Неприятелите на елените са вълците, чакалите, лисиците и по-рядко мечките и подивели кучета. В първите дни, малките могат да станат жертва и на някои от едрите грабливи птици.
Стопанско значение
Благородният елен е ценен ловен обект, като ловният трофей са рогата. За него се полагат грижи и се поддържа популацията му. Обикновено са разрешени за лов само мъжкарите и то за кратък период, като изключение прави подборния лов, чиято цел е да поддържа доброто състояние на популацията. В България е отстрелян световния рекорд на трофей от благороден елен.

Сайта използва технологии включващи "бисквитки". Научете повече. Разбрах! Затвори